PARODONTOLOGIJA

Date: 01. Sep.

Parodontopatija je hronično, progresivno bakterijsko oboljenje koje ako se ne leči može dovesti do gubitka zuba. Uvek počinje kao gingivitis, tj. krvarenjem i upalom zubnog mesa oko zuba. Upalu prouzrokuju toksini bakterija iz subgingivalnog plaka koji se nakupljaju usled neredovnog i lošeg pranja zuba. Bakterijska infekcija se širi u prostor između zuba i desni. Ukoliko se javite na vreme lečenje u ovoj fazi upale (gingivitis ) bolest je izlečiva. Međutim, ako se bakterijska infekcija i dalje širi, oštećuje zubno meso i kost u kojoj se zub nalazi sto može imati za posledicu klimanje i gubitak istog zuba.Terapija počinje temeljnim čišćenjem i uklanjanjem nasalaga. Čišćenje kamenca se u našoj ordinaciji vrši ultrazvučnim aparatom i ručnim instrumentima ( kiretama ). U zavisnosti koliko je bolest uznapredovala uključuje se i antibiotska terapija.

UTICAJ PARODONTOPATIJE NA CELOKUPNO ZDRAVLJE

Uticaj parodontopatije zahvata mnogo dalje od usne šupljine. Neprijatan zadah i gubitak zuba NEBITNI su u poređenju sa rizicima za:
-srčani infarkt
-moždani udar
-prerani porođaj i manju porođajnutežinu novorođenteta
-plućna oboljenja
-oslabljen imuni sistem

DIJAGNOZA; ZNACI I SIMPTOMI BOLESTI
- krvarenje desni pri pranju zuba
- desni su crvene, otečene, osetljive
- povlačenje desni
- pojavljivanje gnoja
- promene položaja jednog ili više zuba ( migracija ), zatim klimanje i njihov potpuni gubitak

FAKTORI NASTANKA PARODONTALNIH BOLESTI
- loše održavanje oralne higijene
- pušenje
- genetska predispozicija
- stres
- trunoća i menopauza (hormonske promene)
- uzimanje lekova, lekovi za srce, antidepresivi ,mogu povećati sklonost upali
- neke bolesti, npr. dijabetes

TERAPIJA
Terapija zavisi od uznapredovalosti bolesti.
Stomatolog će pomoću kliničkog pregleda, testova i rendgenskog snimka ( ortopana ) preporučiti potrebnu terapiju. Ukoliko se terapija započne u ranoj fazi ona se sastoji od temeljnog uklanjanja zubnih naslaga, čišćenja kamenca, plaka i bakterija. Pacijentu se daju saveti o pravilnom čišćenju zuba, korišćenjem zubnog konca i korišćenje interdentalnih četkica.
Ukoliko se bolest dijagnostikuje u kasnijim fazama upale, terapija se sastoji od čišćenja i kiretiranja korenova zuba. Ova terapija se radi u nekoliko poseta i pod anestezijom. Sastoji se od uklanjanja kamenca, plaka ,bakterija, koji se nakupe iznad i ispod ivice desni te čišćenje svih neravnina i hrapavosti sa površine korena zuba. Takodje, stomatolog vam može preporučiti korišćenje antiseptika koji pomažu smanjenju bakterija u ustima u ukupnom oporavku vaših desni. Po potrebi se uključuje i antibiotska terapija.
Ukoliko se dubina nastalih dzepova ne smanjuje nakon ove terapije, pristupa se hirurškoj intervenciji.

HIRURŠKA INTERVENCIJA
Ova vrsta terapije se preporučuje i primenjuje kad je tokom bolesti uništena kost oko zuba koja ga drži u vilici. Ovo je hirurška metoda kojom se direktnim pristupom uklanjaju naslage sa bakterijama uzročnicima bolesti. Kako bi se dobila regreneracija kosti i tkiva koriste se različite vrste marerijala: membrane, veštačka kost ( koštani transplantati )i proteini koji stimulišu rast kosti.