PRVI PREGLED

Date: 01. Sep.

Nicanjem prvih stalnih zuba, između 6-7 godine života savetuje se i prvi odlazak ortodontu.

Na prvom pregledu pacijent će dobit informacije kakav je odnos mlečnih i stalnih zuba, da li dete ima zametke svih stalnih zuba, da li je dobar odnos izmedju gornje i donje vilice, postoji li neka loša navika (guranje jezika, sisanje prsta, disanje na usta).

 

DIJAGNOSTIKA

Date: 01. Sep.

U ortodonciji se ne započinje sa terapijom dok se ne sprovede potpuna dijagnostika. Ortodont  će uz pomoć dijagostike dobiti detaljan uvid, ne samo u pacijentov izgled zuba, već i lica. Nepravilan položaj zuba sa sobom često nosi i promene u spoljašnjem izgledu lica, tako da se i na taj način ortodoncijom može doprineti poboljšanju estetike.

 Dijagostika obuhvata :

-klinicki pregled usne šupljine mekih i tvrdih struktura

-pacijentu se uzimaju otisci gornje i donje vilice i izrađuju se studijski modeli.

-fotografisanje pacijenta pre terapije

-analiziranje RTG snimka

FIKSE ORTODONtSKE PROTEZE

Date: 01. Sep.

Fiksne ortodontske proteze postavlja ortodont direktno na zube pacijenta i danas su izbor u lečenju većine ortdonskih anomalija. Postavljaju se u gornjoj i donjoj vilici i ostaju zalepljeni do kraja ortodonske terapije. Proteze mogu biti manje ili više vidljive za koje se odlučuju sami pacijent. Fiksni ortodonski  aparati se sastoje od bravica koje se lepe na zube. Bravice mogu biti zalepljene sa spoljašne ili unutrašnje strane zuba (skrivene iza zuba ), takođe mogu biti metalne ili keramičke-estetske.

MOBILNE ORTODONSKE PROTEZE

Date: 01. Sep.

To su ortodontske proteze koje pacijent sam skida i stavlja u usta. Mobilni  aparati su proteze koje imaju svoju indikaciju i pacijent ih ne može sam birati. Kod nošenja mobilnih aparata jako je bitna saradnja dece jer samo od njih zavisi da li ce terapija biti uspešna, a takođe i roditelji da budu informisani i uključeni o nošenju dečijih proteza.

ORTODONSKI SPLINTOVI

Date: 01. Sep.

Splintovi su vrlo važna faza ortodonske terapije kojom se zubi zadržavaju u položaju dobijenim ortodonskom terapijom. Zubi da bi postigli stabilan položaj moraju biti u retenciji najmanje godinu dana. Splintovi su napravljeni  posebnom tehnikom u zubotehničkoj laboratoriji i potpuno su prozirne. Treba znati da će se zubi pomeriti  ako se splintovi ne nose po upustvima ortodonta.

ORTODONCIJA

Date: 01. Sep.

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i odnosa između vilica, kako za vreme rasta i razvoja, tako I kasnije tokom života.

 

Većina pacijenata obraća se ortodontu jer želi svoj osmeh i izgled zuba učiniti lepšim, buduci da su svesni važosti estetike lica i lepog osmeha u svim segmentima savremenog života. Treba istaknuti kako pravilan odnos zuba i vilica nema samo estetku važnost, već pozitivno utice na zdravlje celog žvakaćeg sastava  (žvakaći mišići, tempromandibularni zglob). Osim toga, ortodontska terapija jedna je od najboljih preventivnih mera koja će sprečiti nastanak brojnih karijesa na mestima koja nisu bila dostupna ćišcenju pre ortodonske terapije.

Terapija podrzumeva nošenje mobilnih i fiksnih proteza.

Moderna ortodoncija nije ograničena starosnom dobi i često je usko povezana sa ostalim specijalističkim granama stomatologije: protetikom, parodotologijom, implatologijom.