ESTETSKI ISPUNI

Date: 01. Sep.

Zubna tkiva oštećena karijesom nadoknađuju se zubnim ispunom tj. plombom ili ukoliko je zahvaćena veća površina zuba protetskom nadoknadom (krunicom).

Plombe se izrađuju korišćenjem kompozitnih materijala (bele plombe). To su materijali u boji prirodnih zuba sa mnoštvom nijansi i bojom za posebne efekte. Po hemijskom sastavu su mešavine organskih smola i neorganskih punila i sadrže svetlosno osetljive spojeve. Sa tkivom se vezuju stvaranjem hemijske veze.

Prednost kompozitnog ispuna je da strukturno podupire zub, nadoknađuje izgubljeni deo zuba, te sa posebnim načinom slaganja slojeva različitih nijansi postiže visoka estetika.

→ detaljnije

VINIRI

Date: 01. Sep.

VINIRi ili keramičke fasete  su vrlo tanke ljuspice izrađene od keramičkog materijala koji se pričvršćuje na prednju stranu zuba. Vinirima se može postići svetlija boja zuba, promeniti oblik, nadokaditi traumom izgubljen deo zuba. Može se korigovati blaži nepravilan položaj zuba, prekriti defekti, popuniti razmak između zuba.

Uglavnom se izrađuju na prednjim zubima. Prednost u odnosu na krunice je što se brusi samo prednja površina zuba i to u minimalnoj preparaciji. Rade se u zubotehničkoj laboratoriji od bezmetalne keramike.

Ovakvim radom postiže se izvrsna estetika. Ukoliko je zubna površina jako oštećena, zub ima velike ispune ili kod nekih vrsta zagrižaja i kod ljudi koji noću škripe zubima, viniri se ne izrađuju.U tim slučajevima indikovana je izrada keramičke krunice.

→ detaljnije

ZUBNI NAKIT

Date: 01. Sep.

Zubni nakit čine kamenčići kristalnog stakla. Postavljnje zubnog nakita je jednostavan postupak pri kom ne dolazi da oštećenja zubne gleđi. Postavlja se na prednju, vidljivu stanu gornjih sekutića. Na zubima mogu stajati nekoliko godina, a ukoliko ih želite skinuti ili promeniti vrlo se jednostavno skidaju ne ostavljajući bilo kakav trag na zubima.

→ detaljnije